Programate cu doar trei zile înainte de finalul anului, alegerile pentru noua conducere a Federaţiei Române de Tir Sportiv, pe 28 decembrie, se anunţă a fi destul de aprinse. Miza? Numele celor care vor conduce destinele sportului olimpic în următorii patru ani. Iar problema este legată de numărul celor care au drept de vot, chiar dacă statutul federaţiei este foarte clar.
Vechea problemă a sportului românesc, numărul de participanţi la vot a apărut şi la Federaţia Română de Tir Sportiv. Conform statutului FRTS, au dreptul să participe la vot doar cluburile afiliate care au avut activitate sportivă în ultimul an şi care au contribuţiile anuale plătite la zi. Membrii afiliaţi în ultimul an sunt lipsiţi de acest drept.
Din cele 84 de cluburi afiliate la federaţie, cinci au aderat în ultimul an, deci nu vor putea vota. Alte 24 nu au drept de vot, conform statului, pentru că nu au avut activitate sportivă în ultimul an şi 21 nu şi-au plătit cotizaţia în ultimul an, sau mai mulţi ani.
Unul dintre candidaţii pentru funcţia de membru în Biroul Federal, Marian Cărbunaru, reprezentant al clubului Kinetic Bucureşti, susţine că actuala conducere a FRTS vrea să le permită cluburilor care nu au avut activitate şi celor care nu sunt cu plăţile la zi.
„Nu e normal să voteze în Adunarea Generală şi cei care nu au avut activitate în ultimul an, pentru că în statut scrie altceva. Ar trebui suspendaţi, pentru că scrie foarte clar în statut, că vor fi radiaţi. Dacă nu au avut activitatea sportivă, trebuie radiaţi. Acum am înţeles că vor ca în Adunarea Generală să se voteze dacă aceste cluburi au dreptul să voteze la alegeri. Păi şi votează şi cei fără activitate? Cei care ar trebui radiaţi să voteze dacă au dreptul să voteze la alegeri? E o bătaie de joc. Ei încalcă regulamentul, pentru că scrie foarte clar, cei care nu au actvitate sportivă, vor fi radiaţi. Dar ei tot încearcă tot felul de chestii. Asta vor încerca şi acum să nu respecte regula”, a spus Marian Cărbunaru.
El speră ca reprezentantul Ministerului Sportului, care va participa la Adunarea Generală de alegeri, să nu permită să se întâmple acest lucru.
„Probabil că va fi cineva şi de la minister şi sper să fie atent. Dacă nu au plătit de 3-4 ani şi nu au activitate, nici nu trebuiau înscrişi în competiţii. Sunt grupurile care ţin cu ursul şi li s-a permis. S-a mers după ureche şi nu face nimeni scandal. Vor să forţeze nota, să voteze cei care ar trebui radiaţi dacă au drept de vot. Normal ar fi să fie scoasă lista cu cluburile cu drept de vot, restul la revedere, când vor avea drept de vot, atunci să voteze”, a mai spus Cărbunaru. Fost antrenor de lot naţional, Cărbunaru e decis să conteste chiar şi în instanţă rezultatul alegerilor dacă nu va fi respectat statutul şi li se va permite tuturor celor 79 de cluburi să voteze.
„Clar, dacă o să se întâmple asta, vom face contestaţie din partea clubului Kinetik după alegeri. Şi putem ajunge chiar să îi acţionăm în judecată dacă nu vor fi respectate prevederile statutare”, a spus Marian Cărbunaru.
O altă anomalie de la Federaţia Română de Tir Sportiv este reprezentată de faptul că Biroul Federal are mandatul expirat de aproape două luni. Actualul Birou Federal, cel care ia toate deciziile, a fost ales în cadrul Adunării Generale din 24 octombrie 2018, cu un mandat de 4 ani. Care însă a expirat la 25 octombrie 2022, conform statutului.
„Noi le-am făcut o adresă oficială, pe care au şi publicat-o pe site-ul federaţiei în care le aduceam în atenţie că lor le-a expirat mandatul pe 25 octombrie. Dar cu 29 de zile înainte au făcut o şedinţă a Biroului Federal, prin care şi-au prelungit mandatul până în martie anul următor. Pentru noi e ceva de neînţeles. Le-am cerut oficial să ne explice cum au făcut asta, dar nu am primit un răspuns clar. După aia, au făcut un nou Birou Federal, care e ilegitim de vreme ce i-a expirat mandatul, şi au mutat alegerile pe 28 decembrie. Nimeni nu cred că poate înţelege cum şi-au prelungit acest mandat”, susţine Marian Cărbunaru.
La alegerile programate în 28 decembrie, cu doar 3 zile înainte de finalul anului, la funcţia de preşedinte al Federaţiei Române de Tir Sportiv s-au înscris doi candidaţi. Este vorba despre Lucia Mihalache, care ocupă în acest moment funcţia de preşedinte şi Marius Daniel Vasile.
Mihalache este fostă sportivă şi participantă la ediţiile Jocurilor Olimpice din 2008 şi 2012 în proba de talere şi a preluat funcţia de preşedinte în 2019 de la Sorin Babii. Marius Daniel Vasile, conduce secţia de tir sportiv din cadrul CSA Steaua şi este de asemenea fost sportiv.
Pentru funcţia de vipreşedinte al federaţiei au fost validate 3 candidaturi, Daniela Cohanciuc, Eugen Dima Savu şi Şerban Ion Ponova, iar pentru funcţia de membri în Biroul Federal şi-au depus candidatura 16 persoane. Alegerile vor avea loc pe 28 decembrie, la sediul Federaţiei Române de Tir Sportiv.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER